Anunțuri

CONCURS DE COMPETENŢE LINGVISTICE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

2024-03-26

Concursul de competenţe lingvistice în limba română, ca L2/nematernă NON RECUSO LABOREM! Ediția I se va desfăşura la Colegiul Național Márton Áron din Miercurea-Ciuc, în data de 23 aprilie 2024, Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor. Concursul se adresează elevilor maghiari liceali, din clasele IX-XI de la şcolile cu predare în limba maghiară sau de la secţia maghiară a altor unități, din județul Harghita, doar în acest an școlar. Începând cu Ediția a II-a, Colegiul gazdă va organiza această competiție la nivel regional.

Află mai multe

Anunț - Erasmus+

2024-03-25

Privind selecția elevilor care vor participa la mobilitatea pentru elevi care va avea loc în Republica Cehă, în perioada 6-10 mai 2024 (Gimnázium Tisnov), în cadrul proiectului nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000135753, finanțat prin programul Erasmus+

Află mai multe

Istoria școlii noastre

Vechea școală a fost fondată la mijlocul secolului al XVII-lea în Csíksomlyo, sub patronajul călugărilor franciscani. Ideea mutării școlii la Csíkszereda a fost ridicată la sfârșitul secolului trecut. negocierile concrete au început în 1900, cu participarea episcopului Károly Majláth Gusztáv al Transilvaniei, Károly Majláth Gusztáv.

Negocierile cu privire la cheltuielile de construcție au fost decise în cele din urmă abia la adunarea județeană din 25 mai 1907. planul inițial era ca gimnaziul, seminarul și internatul să fie amplasate în clădiri separate, dar mai târziu s-a considerat mai potrivit ca acestea să fie amplasate într-o singură clădire.

La 29 martie 1909 au fost deschise primele porți, iar două luni mai târziu, la 29 mai 1909, în cadrul unei ceremonii, la 2 metri în stânga intrării principale, la prima intrare, a fost pusă piatra de temelie, cu documentele de construcție, patru avize ale școlii și diverse monede. Ceremonia de inaugurare, dedicare și consacrare a avut loc la 5 iunie 1911, sub celebrarea contelui Gustáv Károly Majláth, episcop al Transilvaniei.

Burse

Despre Márton Áron

Áron Márton a fost episcopul Bisericii Catolice din Transilvania, Arhiepiscop al Transilvaniei. Și-a ales motto-ul "Non recuso laborem" - "Nu voi fugi de muncă". "Aceasta ar putea fi tradusă, dată fiind bogăția limbii latine, prin "Nu refuz necazurile, mizeria, suferința".